Alkohol a jeho druhy


Probereme si alkoholické nápoje jen všeobecně. Nebudeme řešit výrobu, ceny a ostatní. Všeobecně lze alkohol rozdělit do tří druhů a to
·        Piva
·        Vína
·        Lihoviny
pivní hrnek

Ty všechny mají další dělení, a ty další a další, takže bychom se na konec článku ani nedostali. Nejznámější mok, co se týče alkoholu je jistě pivo. A které je to nejlepší? Zeptejte se někoho na ulici, nebo jinde, a každý bude vychvalovat tu svou oblíbenou značku. Každý bude tvrdit, že právě to jeho pivo je nej, a je jedno zda je to pivo svrchně, spodně, nebo spontánně kvašené, černé či světlé, desítka či dvanáctka. Jak se kdysi říkalo. Prostě to jeho pivo je nej, a těžko mu to vyvrátíte. Tedy zásadnímu pivaři, většině mužů je to jedno, hlavně že je to pivo.
Vína jsou také velmi oblíbená. Mimo ovocných vín, kdysi tzv. jabčáků, třešňáků, tady těch méně kvalitních, jsou i vína další. Tedy přímo z hroznů. Nezáleží na barvě. U vinaře platí totéž, co u pivaře. Také bude za nejlepší víno považovat to své, nebo, pokud nemá vinohrad, tak své oblíbené.

Třetí kategorie má zastoupení největší, protože se zde počítá všechno, co nemá o pivu a vínu ani páru. Tedy naprosto všechny destiláty, likéry a všechny koktejly, které vám barman namíchá. Ty mají většinou také větší obsah alkoholu než obě předchozí kategorie dohromady. Proto si při jejich konzumaci dávejte hodně velký pozor, abyste neskončili pod stolem. Většinou totiž mívají, ty „slabší“ kolem třiceti procent alkoholu, ty „normální“ čtyřicet až padesát, nebo více a „zabijáky“ jsou již skutečně na hranici. Nedá se napsat jednoznačně pro koho je kolik procent „smrtící“, že lehne, a leží jako poleno. U každého je to hodně individuální.
brandy s ledem
Pokud se tedy účastníte bujarého večírku, řiďte se pravidlem, že čím méně, tím lépe. Ve vznešených kruzích se opilost nenosí. Ale pokud jste jen tak s kamarády někde ve své společnosti, tak se nažhavte a pijte. Pamatujte na slova stařečka Pagáča, jenž pravil.
„Kdo víno a slivovicu pije, teho ani pantokem nezabije“.